Stambescherming tegen zon en UV-straling is het meest effectief met een rietmat, zo blijkt uit
Duits onderzoek. Deze bescherming van stam en bast tegen hoge temperaturen en fel zonlicht werkt beter dan jute of kunststof boommanchetten. Bovendien brengt een rietmat als bastbescherming geen schade toe aan de stam en is het de meest snelle én voordelige oplossing. Vooral de
gepelde rietmat is heel geschikt, omdat deze niet te dicht gebonden is en daardoor zorgt voor een goede luchtcirculatie.
Onderzoek naar stambescherming
Veel jonge, gangbare bomen lopen bastschade op door blootstelling aan zon en hoge temperaturen. Om dit te voorkomen, kan de stam worden beschermd met bandages of manchetten. Echter, ook onder deze stambescherming loopt de boombast ook schade op. Het langlopende Duitse onderzoek (van 1995 tot 2001) was erop gericht aan te tonen wat de meest effectieve vorm van stambescherming is. Verschillende beschermingsmaterialen werden aangebracht op aangeplante bomen in proefvelden en op straat. Naast rietmatten waren dat bamboematten, jute bandage, jute met LacBalsmam, jute met boomwit en kunststof boommanchetten. Onder deze beschermingsmaterialen werden vanaf 1998 temperatuurmetingen verricht.
Rietmat beschermt het best
Uit deze metingen is gebleken dat rietmatten de beste bescherming bieden tegen oververhitting en zonschade. Rietmatten zorgen namelijk voor voldoende luchtcirculatie en geven een wisselende lichtinval op de stam. Daarbij is het aanbrengen van een rietmat als stambescherming heel eenvoudig en kost het maar weinig tijd. Bovendien zijn rietmatten de goedkoopste oplossing. Uit het onderzoek blijkt ook dat bamboematten goed beschermen. Ze hebben echter als groot nadeel dat de bovenste rand tegen de boom schuurt, waardoor de boombast kan beschadigen. Als oplossing kan er kokosvezel tussen het bamboe en de bast worden aangebracht, maar dit is een kostbaar en tijdrovend karwei.
Rietmat als stambescherming aanbrengen
Met een rietmat rondom een boomstam wordt oververhitting van de bast, in het bijzonder aan de kwetsbare zuidzijde, voorkomen. Hoe ruimer de ombouw, hoe meer luchtcirculatie en hoe beter de warmte wordt afgevoerd. Voor deze luchtcirculatie moet de rietmat ook niet te dicht gebonden zijn; er moet voldoende ruimte zijn tussen de individuele rietstengels. Een gepelde rietmat is daarom heel geschikt. De rietmat moet rondom de hele stam worden gewikkeld, waarbij de rietmat aan de noordzijde van de stam zich voor een derde overlapt. Aan de oost-, zuid- en westzijde van de stam mag er slechts 1 laag worden aangebracht, om te zorgen voor goede luchtcirculatie. Op deze manier kan een rietmat optimaal worden gebruikt als duurzame stambescherming. Bij bomen met een dunne bast en gevoelige boomsoorten raden onderzoekers aan om deze rieten bastbescherming minstens 5 jaar te laten zitten.